dijous, 24 d’abril del 2008

CIUTADILLA ( Urgell )

El castell de Ciutadilla s’alça a 515 m. d'altitud a la vila del seu mateix nom, en un punt estratègicament situat en una cruïlla de camins que des de Lleida i Tàrrega van a Montblanc, Santa Coloma de Queralt i Barcelona tot passant per la important plaça castellera de Guimerà.
Cal tenir en compte que durant el segle XI la serra del Tallat i l’altiplà segarrenc formaven una «marca» pròpia entre el comtat de Barcelona i les terres àrides del pla lleidatà ocupades aleshores pels musulmans, i Ciutadilla era gairebé el darrer baluard cristià situat a la riba del riu Corb.

Les primeres notícies sobre el castell de Ciutadilla daten del 30 de setembre de 1029, amb motiu d’una sentència arbitral que ens parla de les muralles del castell apareixent com a senyor del castell Guerau de Guimerà.

Al segle XVI, Gispert de Guimerà, converteix l'antic castell militar en un magnífic palau renaixentista, aixecant a més la torre mestra, que dóna fisonomia al castell i al poble.

Ramon de Guimerà, senyor de Ciutadilla, esdevingué el 1640 plenipotenciari de la Diputació General, per concertar un ajut militar amb França per tal de fer front a Castella.

L'edifici:

A la dreta del portal d'entrada al castell s'aixeca una magnífica torre mestra quadrangular de set plantes, amb matacà i finestral renaixentista les superiors, que encara avui dia son exponent, amb les restes que queden en peu, del que fou aquest magnífic castell.

El pati interior de forma trapezoïdal té en la seva banda nord una gran escala que fins inicis de segle disposava d'una galeria superior amb una magnífica columnata.

Abandonat a les inclemències del temps, el 1908, comença a enderrocar-se una part de l'edifici per anar cedint de mica en mica la majoria dels elements arquitectònics, ajudat pel vandalisme.

A finals del segle passat començaren les obres d'una mínima restauració per aturar la total degradació.
Avui - abril de 2008- es porten a terme treballs de restauració que no permeten la seva visita.

Més informació al web de l'Associació d'Amics del Castell de Ciutadilla

Més fotografies a l' àlbum Web: Castells Catalans - Ciutadilla