dijous, 10 de març del 2011

Rajadell

Nom del castell: Rajadell
Data de construcció: segle XI
Municipi: Rajadell
Comarca: Bages
Altitud: 376 m
Coordenades: E 392435.0, N 4620666.5 (ED50 UTM 31N). Longitud: 1º 42' 19.96'' Latitud: 41º 43' 43.25'' (GPS)
Com arribar-hi: dins del mateix nucli urbà de Rajadell. 
La primera documentació escrita que en trobem data de l’any 1063, quan es fa esment del castell de Rajadell en un document de compra del castell de Grevalosa per part del comte Ramon Berenguer I. Aquest darrer castell limitava amb el de «Rigadel».
A partir del segle XIII la història del castell anà lligada al llinatge de la família Rajadell, senyors del terme que participaren en guerres com la de Provença, Navarra, Almeria, Sardenya i Mallorca. Però fou durant la guerra de la Generalitat contra Joan II (l’any 1471) quan el castell i l’església tingueren molts desperfectes.
El domini del lloc va canviar de cognom al segle XVI, quan l’any 1515 Bernat Joan de Cruïlles va comprar el senyoriu de Rajadell. Més tard, l’any 1576, es casen Guiomar de Cruïlles, senyora de Rajadell, i Bernat d’Eimeric, senyor de Monistrol de Rajadell, Vallformosa i Vallhonesta, unificant així sota la jurisdicció d’una mateixa família tots aquests territoris, que més tard van donar lloc al municipi de Rajadell.
En aquest període, i fins a la primera meitat del segle XVII, és quan es produeix l’enfortiment dels grans masos disseminats pel terme i es refan el castell i l’església. A finals del segle XVII, Anna d’Eimeric i de Cruïlles es va casar amb Domenico Pignatelli, noble italià, i des d’aleshores fins al segle XIX aquesta família va tenir el domini del castell. 
Durant la guerra civil, el castell va ser requisat i utilitzat pel comitè revolucionari, i es van perdre pràcticament la totalitat dels objectes de valor que hi havia.
Tot i que podem dir que correspon al gòtic (un dels murs i elements decoratius podrien ser dels segles XIII o XIV) és del segle XVII. És difícil, però, establir quines parts corresponen a cada moment perquè ha estat reconstruït diverses vegades. Juntament amb l’església, fou l’origen del poble de Rajadell.
És format per tres cossos i s’hi conserven encara estances de les diferents etapes habitades, una petita cambra subterrània, la masmorra (que posteriorment es féu servir com a celler), a més de la sala d’armes, les alcoves, l’estable, la cuina, les habitacions, el menjador, les espitlleres de forma quadrada, etc.
És un dels més grans i ben conservats de la comarca i actualment no és visitable.

Extret de les webs:
http://www.rajadell.org/ca/index.php/turisme-i-oci/llocsdinteres/castell-de-rajadell.html
http://www.castellsdelleida.com/index.php?module=pnHome&nav=article&pid=109

Jordi Gironès Vilardebò / Març de 2011

+ fotografies : CastellsCatalans/Rajadell
+ informació en PDF : Rajadell