dimarts, 13 de desembre del 2011

El Far

Nom del castell: El Far o Castellvell de Llinars
Data de construcció: segle X
Municipi: Llinars del Vallès
Comarca: Vallès Oriental
Altitud: 389 m
Coordenades: N 41º37’36" / E 02º24’26".
Com arribar-hi: procedents de Llinars del Vallès, prenem la carretera B-510, en sentit Dosrius. Passat el PK 8 trobarem una desviació a l’esquerra, indicant per anar al Parc del Montnegre i Santuari del Corredor. Continuem en aquesta direcció i molt aviat, a la dreta, veurem un petit indicador: castell de Llinars. Tot seguit, i ara a l’esquerra, veurem un trencall, barrat l’accés per una cadena. De manera una mica precària, hem aparcat aquí mateix. Distància des de la cruïlla anteriorment citada, fins aquí, 500 metres. A continuació, en un plàcid passeig a peu, d’uns 5 minuts de durada, arribem a la restes de l’edificació. 

El castell del Far, fou un castell que es va edificar als voltants del poblat ibèric del Far. Tot i no aparèixer documentat fins al segle X, s’han pogut identificar construccions del segle VI, període en què es va construir el fossar excavat a la roca i algunes sitges. Quan  s’adreçava  a Girona, durant  la campanya contra Catalunya del 982, Almansor va conquerir el castell de Munt Fariq, que s’ha identificat amb el castell del Far. Aquesta és la primera referència documental del castell. 
El 24 de maig de 1448 el castell es va ensorrar a causa d’un terratrèmol, arrel d’aquest fet, els seus propietaris la família Corbera van decidir la construcció del Castellnou de Llinars on s’hi traslladaren, perdent el castell del Far qualsevol valor defensiu i residencial.
El castell està situat dins el Parc del Montnegre, mal indicat i al costat d’una casa de colònies. Els seus restes avui estan consolidats, encara que emprant uns materials que considerem poc adients.   

Extret del web: http://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_del_Far
Jordi Gironès Vilardebò / desembre de 2011

+ fotografies: CastellsCatalans/El Far
document PDF : castell  El Far
vídeo Castell El Far