dimarts, 8 d’octubre del 2013

Rocabruna

 Nom del castell: Rocabruna
Data de construcció: secle X
Municipi: Camprodon
Comarca: Ripollès
Altitud: 1.000 m
Coordenades: E 2.453333 N 42.329326 (Geogràfica - ETRS89)
Com arribar-hi: situat molt a prop del lloc de Rocabruna a mig camí entre Camprodon i Beget.

El Castell de Rocabruna es troba situat al veïnat de Rocabruna, que forma part del terme municipal de Camprodon, entre el nucli urbà de Camprodon i el veïnat de Beget.
En concret, el castell domina un turó envoltat de cingles, el Tossal del Castell, i la seva altitud ofereix al visitant unes vistes molt interessants sobre el Pirineu i l’Alta Garrotxa. Els seus orígens es remunten al segle X (hi ha documentació del 1070), i actualment està abandonat. Sembla que el nom del castell prové del color del sòl i de les pedres de l’entorn (i de les que formen part dels murs), que és molt ennegrit o bru. L’accés al castell és bastant difícil, ja que el turó es troba completament envoltat de bosc; tan sols és possible d’arribar-hi a través d’un corriol mig abandonat que puja des de la base del puig, i que passa per les cases de la Vila i Ca l’Arneta. Per sota del puig hi transcorre el sender GR-11, en el seu tram Molló - Beget.
Arquitectònicament, el castell de Rocabruna, mostra un conjunt notable de torres i murs. L’element que més destaca d’aquest conjunt del és la torre de l’homenatge, situada al límit de les muralles, de planta rectangular. Aquesta torre resta mig esberlada per un costat, però encara és possible d’advertir-hi algunes espitlleres. També s’aprecien bona part dels murs que dividien cadascuna de les dependències que formaven part de la fortificació. Una part remarcable de l’edifici és un pany de paret amb una antiga porta. Aquest gran mur presenta un detall constructiu interessant com és l’opus spicatum. Existeixen altres restes del mur de pedra, de la capella de Sant Llorenç, i de a torre circular, molt deteriorada. 
El primer senyors del castell fou un tal Pere l’any 986 que va acompanyar Oliba Cabreta en la reconquesta de Barcelona en mans d’Almansor, després hi hagueren molts altres senyors fins que a principis del s. XVII el castell passà a la família Descatllar pel casament d’una germana de Pere Desbach amb un Descatllar.

Extret del web: ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Rocabruna
Jordi Gironès / Octubre 2013

+ fotografies: CastellsCatalans/Rocabruna
+ informació en PDF: CastellsCatalans/Rocabruna
tota la informació a: www.castellsCatalans.cat