dimarts, 8 d’abril del 2014

Besora de Navès

Nom del castell: Besora de Navès
Data de construcció: X
Municipi: Navès
Comarca: Solsonès
Altitud: 840 m
Coordenades: E 1.599514 N 42.029305 (Geogràfica - ETRS89)
Com arribar-hi: des de Solsona o Olius prendre la carretera C-26 que du a Berga, i entre els Km 114 i 115 cal agafar la pista en bon estat que va a Busa, en uns 3 Km arribarem al castell.
El castell de Besora, fou construït al cim d’un serrat a la Vall de Lord entre Navès i la serra de Busa. Des del castell, situat a uns 840 m d’altitud, podem albirar una bona part del baix Solsonès i més enllà; per exemple, hi ha una bona relació visual amb el Castellvell de Solsona.
El Solsonès, terra fronterera, s’organitzà en termes de castells. Així, als contraforts de les serres de Busa i de Querol, els tres castells principals: Navès (968), Besora (982) i Lladurs, controlaven l’accés a les valls del riu Aigua d’Ora, del riu Cardener i de la riera de Lladurs. Per tant, Besora fou un dels castells de la frontera cristiana en l’ocupació musulmana. A finals del segle IX, Guifré el Pilós va establir posicions a Cardona, a Osona, al Berguedà i a la Vall de Lord. La frontera del comtat passava pel nord de Solsona segurament pel terme de Besora.
El lloc de Besora surt esmentat a l’acta de consagració de la Seu d’Urgell del segle IX. L’any 982, ja s'esmenta en un document com chastro Besora situat al comtat d’Urgell. L’any 1128 n’era senyor Pere de Besora i el darrer de la casa de Besora fou Berenguer que féu testament l’any 1273, establint que el castell de Besora i els feus que tenia a la vall de Lord i a Clariana havien d’ésser venuts pels seus marmessors. La fortificació de Besora consta també, juntament amb molts d’altres, entre els castells inclosos al comtat de Cardona, creat l’any 1375.
L’edifici actual té una longitud total d’uns 20 m i una amplada d’uns 6 m. L’alçada oscil·la entre els 8 i 11 m segons el lloc. S’hi observen tres elements: una primera construcció és la torre de planta rectangular situada a l’extrem de tramuntana. Té una amplada de 4,90 m i una llargada de 6,50 m. A l’extrem meridional hi ha una altra torre, també de planta rectangular i potser coetània de la primera, amb una longitud de 6 m i una amplada de 4,90 m. La tercera construcció fa de nexe de les dues esmentades, d’unes mides de 10 per 6 m.
Actualment es un habitatge de propietat particular, està en molt bon estat  i no es pot visitar. 

Extret de Catalunya Romànica, vol. XIII El Solsonès, La Vall d’Aran. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1987, p. 194-195. ISBN 84-7739-013-4. i de http://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Besora_(Solsonès)
Elena Fàbregas i Corts / Jordi Gironès i Vilardebò - Abril de 2014

+ informació en PDF: CastellsCatalans/Besora de Navès
tota la informació a: www.castellsCatalans.cat