diumenge, 22 de març del 2015

Cantallops

Nom del castell: Cantallops
Data de construcció: XIII
Municipi: Cantallops
Comarca: Alt Empordà
Altitud: 196 m
Coordenades (Geogràfica - ETRS89) E 2.925323 N 42.422718
Com arribar-hi: les restes del castell fortmen part de l’església de Sant Esteve de Cantallops.
El trobem documentat per primera vegada el 1288, i va estar en ús entre els segles XIII i XIV. Està considerat un Bé Cultural d’Interès Nacional.
En un document de la primera meitat del segle XII, el vescomte de Rocabertí donà ostatges al comte Gausfred III de Rosselló amb relació a un plet motivat pel castell de Requesens; un dels ostatges fou «Bernard de Cantalups», l’existència del qual fa pensar que ja hi devia haver un castell o una casa forta.
La referència clara, però, no es troba fins al segle XIII, vers 1288, arran de la destrucció del castell per les tropes franceses durant el regnat d’Alfons el Liberal. Als «Gesta Comitum Barchinonensium» s’esmenta que «fuit captum castrum... de Cantalops».
Actualment, les restes que encara es conserven es poden veure adossades a l’església de Sant Esteve, al centre del poble. A la plaça de Cantallops s’hi pot veure restes de l’entrada de la muralla.
El mur de ponent, que encara conserva merlets amb espitlleres, s’unia amb la torre que serveix de campanar que és de planta rectangular, amb carreus escairats a les cantonades. A la banda nord també hi trobem fragments de muralla, tot i que s’hi adossen cases d’època posterior. La datació és difícil però per les característiques de l’aparell constructiu, se situaria als segles XIII-XIV.
L’església actual es va edificar sobre l’antiga capella del castell, aprofitant part de la infraestructura, motiu pel qual se n’ha conservat una part. La torre del castell va ser convertida en campanar el segle XIX. Fou sobrealçada un pis, on hi ha arcades de punt rodó per a les campanes. 
Extret del web: https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Cantallops
Elena Fàbregas & Jordi Gironès / Març de 2015

+ informació en PDF: CastellsCatalans/Cantallops
tota la informació a: www.castellsCatalans.cat