dijous, 24 de maig del 2007

Estada Juvinyà (Garrotxa)


Estada Juvinyà
Nom del castell: Juvinyà
Data de construcció: segle XII
Municipi: Sant Joan les Fonts
Comarca: Garrotxa
Altitud: 275 m
Coordenades: E 2.507349 N 42.211438 (Geogràfica - ETRS89)
Com arribar-hi: situat dins mateix del nucli urbà de Sant Joan les Fonts.
El castell de Juvinyà de Sant Joan les Fonts data dels segles XII- XIV i és un dels millors exemples conservats d’arquitectura civil d’època medieval de la comarca de la Garrotxa. També conegut com a «casa forta Estada de Juvinyà», durant l’època medieval fou la residència de la família de cavallers que dóna nom a l’edifici.
Segons expliquen les restes arqueològiques de les diverses excavacions dutes a terme a la casa forta, sabem que abans de construir el castell existí un molí fariner hidràulic datat, aproximadament, als voltants del segle XIII. Aquest es va cremar en un incendi i sobre les restes es construí la casa forta.
L’últim descendent de la família de cavallers fou Gueraua de Juvinyà. Amb ella s’acabà la nissaga de cavallers i, a partir del segle XV, el castell passà a mans de diferents famílies de pagesos que mantingueren el nom originari fins que fou adquirit per l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts l’any 1982.
El castell, declarat Monument d’Interès Nacional l’any 1972, està totalment restaurat i es pot visitar en les dates i horaris establerts que es poden consultar en el web de referència.

Textos extrets del web de turisme de l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts: www.turismesantjoanlesfonts.com/
Maig de 2007 / Jordi Gironès

+ fotografies: Estada Juvinyà
 informació en PDF: Estada Juvinyà