dimecres, 5 de novembre del 2008

Les Pallargues (Segarra)


Nom del castell: les Pallargues
Data de construcció: segle XI
Municipi: els Plans de Sió
Comarca: Segarra
Altitud: 413 m
Coordenades: UTM 31N (ED50): E 350565, N 4625212.5 Geogràfiques (ETRS89): Lon. 1º 12’ 4.238’’ Lat. 41º 45’ 46.22’’
Com arribar-hi: des de Cervera prendre la carretera L-303 que va a Agramunt i abans d’arribar a Bellver d’Ossó desviar-se per la L-304. 
En mig de la població de Les Pallargues i a pocs metres de l’ajuntament, sorgeix de sobte en entrar en un carrer relativament estret, el castell de Les Pallargues. .
La primera documentació sobre aquest castell data de l’any 1040 amb motiu de la segona consagració de la Seu d’Urgell en què es fa esment de la possessió, per part de l’església del castell de Guissona, del «castellum Espalargi» que formava part del seu territori.
L’any 1061 prenia el nom «d’Espallargues» en referència als pallers. Durant el 1315 el seu propietari era Berenguer de Rajadell i un any més tard ho seria el senyor de Concabella que ho seria durant una part del segle XIV i part del XV.
Aquest castell que es va construir en un emplaçament aïllat i en el punt més alt al costat del riu Sió, a poc a poc es va veure envoltat de cases a la seva ombra fins a formar un nucli urbà. Sembla que a l’entorn de 1636 ja s’havien reunit unes 23 cases juntament amb unes muralles que les envoltaven.
Pertany al tipus de castell-palau dels quals abunden en la comarca de la Segarra. És de planta molt irregular i ho formen tres polígons de diverses mesures segurament per haver-se ampliat en diverses ocasions amb una gran façana. El cos central que correspon al més antic, conté un impressionant arc gòtic de tretze metres. Els cossos restants corresponen al segle XVI. La balconada afegida posteriorment fa uns 200 anys, cosa que li permet prendre un aire de majestuositat. No seria aquesta l’última transformació, la guerra civil i l’ocupació militar que va haver de sofrir, i dos bombardejos posteriors, ho van anar transformant fins a adquirir l’aspecte actual. Després de diversos canvis de titularitat, durant el segle XVIII va ser adquirit per la família Rovira que és l’actual propietària.

Jordi Gironès Vilardebò / novembre de 2008

+ fotografies : CastellsCatalans/LesPallargues
+ informació : Wikipedia