dimarts, 11 d’octubre del 2011

Almenara

Nom del castell: Almenara
Data de construcció: segle XI
Municipi: Agramunt
Comarca: Urgell
Altitud: 459 m
Coordenades geogràfiques: E 1 4 5.15832,N 41 45 16.53563
Com arribar-hi: a la sortida d’Agramunt, agafeu la carretera local que va cap a Tornabous. Al cap d’uns cinc quilòmetres arribareu al Pilar d’Almenara. Podeu deixar el cotxe vora el cartell indicador situat poc abans d’arribar al coll de la serra i per un caminet pujareu, en cinc minuts, al peu de la torre.
La dicció aràbiga almenara equival a «talaia o torre de senyals», cosa que s’adiu perfectament en la funció d’alta torre de senyals o de guaita, que fou Lo Pilar d’Almenara. Es tracta d’una edificació d’origen àrab, si bé va ser construïda damunt les ruïnes d’un poblat anterior tardoromà o visigòtic, el qual probablement també tindria una torre de guaita.
Segons l’historiador Josep Lladonosa, en un document del 12 d’octubre de 1038, el comte Ermengol II d’Urgell emet una escriptura de venda d’aquest castell a Arnau Mir de Tost. En data de 1078 podem dir que ja estava ben organitzada la comarca del Sió.
Aquesta torre està situada al damunt del turó Lo Pilar d' Almenara a 459 m d’altitud a l’anomenada serra d’Almenara, amb una gran panoràmica de l’Urgell i de tots els castells del seu entorn. És de planta circular amb una alçària de 14,8 metres i 7 metres de diàmetre en la base.
Actualment es troba dins d’una finca propietat del metge d’Agramunt  Josep Maria Ball i Casades, arqueòleg que junt amb el seu fill, el seu gendre i altres col·laboradors han estudiat el jaciment.
A l’est de la torre, i en el mateix tossal, hi ha les restes d’una església medieval romànica dedicada a Sant Vicenç i d’un poblat medieval del qual hi ha referències documentals cristianes del segle XII.
Jordi Gironès / Octubre de 2011


+ fotografies: CastellsCatalans/Almenara
+ informació en PDF: Almenara
+ informació a Viquipedia: Pilar d'Almenara
Video de lo Pilar d'Almenara