dimarts, 11 d’octubre del 2011

Montclar

Nom del castell: Montclar
Data de construcció: segle XVII
Municipi: Agramunt (Montclar)
Comarca: Urgell
Altitud: 465 m
Coordenades geogràfiques: E 1 2 35.7677, N 41 50 55.85888
Com arribar-hi: el castell està situat dins del mateix nucli urbà.
L’actual castell-palau fou edificat el 1635 (tal com resta exposat en la façana), segurament pels Guimerà, sobre les restes d’una torre romana  anterior i restaurat últimament l’any 1970.
La primera notícia de la qual es té constància es remunta a 1194 quan Gombau de Ribelles sol·licita confirmació reial de la donació a Ponç de Cabrera dels drets reservats en la donació que fa Ponç Ramon de Cervera dels castells de la Foradada, d’Artesa, Montsonís i Montclar.
De la història de Montclar destaca que en el període comprès des del 1200 fins a avui tan sol cinc famílies han estat els seus propietaris: els Cabrera, els Ribelles, els Ponts, els Despujol i des de 1986 els Miguel, el llinatge dels quals prové del Baix Empordà (castells de Palau-sator, Palau-sacosta i Púbol).
Com en la majoria dels castells, alguna cosa els caracteritza els uns dels altres. En el cas de Montclar es pot observar un gran menjador on es van celebrar sopars medievals (encara avui es pot llogar per a reunions), la presó (estaven un temps fins a realitzar el judici i se’ls donava als reus menjar) i les masmorres (no se’ls donava menjar i no sortien mai) i unes ròtules de pedra des d’on podien ser observats. És també interessant la tribuna oberta al costat de la capella des d’on els senyors de la casa podien seguir els oficis sense sortir de casa i barrejar-se amb el poble.
Aquest castell va ser declarat monument històric artístic al 1979. 
Jordi Gironès / Octubre de 2011


+ fotografies: CastellsCatalans/Montclar
+ informació en PDF: Montclar
+ Informació a Viquipedia: Castell de Montclar
Video del castell de Montclar

Visites: telf. 973.402045 / info@castellsdelleida.com / www.castelldemontclar.com