dimarts, 10 de gener del 2012

Pobla de Montornès

Nom del castell: La Pobla de Montornès
Data de construcció: segle XI-XIII
Municipi: La Pobla de Montornès
Comarca: Tarragonès
Altitud: 93 m
Coordenades: N 41º 10’ 14.00’’, E 1º 24’13.00’’ (ETRS89 Geogràfiques)
Com arribar-hi: Al castell s’hi arriba des de la vila de La Pobla de Montornès seguint una pista la qual, amb una mica més d’un quilòmetre, duu a l’església de la Mare de Déu de Montornès on hi ha el castell damunt del petit turó.

El lloc de Puigperdiguers fou concedit en feu l’any 1066 pel comte Ramon Berenguer i la seva esposa Almodis, a Ramon Transunari i la seva muller Rotlendi, amb la finalitat de construir-hi un castell on ja hi havia l’ermita de Montornès.
Pocs anys després, el 1099, els donataris van vendre el castell i les possessions a Berenguer de Rajadell, moment en el qual el turó ja prenia el nom de Montetornesio.
L’any 1173, però, un descendent del nou propietari, Ponç de Rajadell, va cedir els drets al monestir de Santes Creus.En el fogatge de 1365-1370 el castell de Muntornès comptava amb 37 focs i consta com a pertanyent al monestir de Santes Creus. D’ençà d’aquest segle XV el castell anà entrant en declivi fins al segle XIX en què va restar del tot abandonat, quedant destruït durant les guerres carlines.
Actualment resten molt pocs vestigis del que va ser el castell de Montornès, si bé es pot distingir un perímetre emmurallat, fet amb filades de pedra sense treballar, i una torre quadrada situada en un dels angles, que ha estat consolidada.

Nota: per fer aquest escrit he tret la informació del volum IV dels Castells Catalans de l’editor Rafael Dalmau en la segona edició de desembre de 1993.
Jordi Gironès Vilardebò / Gener de 2012


+ fotografies: CastellsCatalans/Pobla Montornès
+ informació en PDF: Pobla Montornès
Tota la informació a : www.castellscatalans.cat



1 comentari:

agrifol ha dit...

Crec que els petits enjardinaments i totes les construccions del pessebre vivent que s’hi celebra cada Nadal, amaguen i fan mal be les restes històriques .