dimarts, 10 de gener del 2012

Torredembarra

Nom del castell: Torredembarra
Data de construcció: segle XVI
Municipi: Torredembarra
Comarca: Tarragonès
Altitud: 25 m
Coordenades: 41.146383 N. 1.396929 E.(ETRS89 Grogràfiques)
Com arribar-hi: dins el nucli urbà, actualment esdevé l’Ajuntament de Torredembarra.

És difícil que un castell es conservi per si mateix, sense dotar-lo d’un ús i havent perdut la funció militar pel qual es va construir. Alguns castells han sobreviscut perquè s’han convertit en l’habitatge dels seus propietaris, altres són hotels o restaurants... i el de Torredembarra acull la seu consistorial i diferents equipaments culturals del municipi. És una gran sort per al castell i també per a Torredembarra.
Als voltants de l’any 1206 els primers senyors del lloc anomenat després Torredembarra, van ser els Tamarit, i va passar després als Vernet que el van regentar fins al 1342 i que, més tard, fruit d’una venda, va passar a Bernat d’Olzinelles. Els Olzinelles van vendre els drets dominicals que tenien de Torredembarra a Pere d’Icart l’any 1391 i va començar, així, el senyoriu dels Icart que va perdurar fins a finals del segle XVII.
El castell nou té poc a veure amb l’antiga torre dels començaments. Lluís d’Icart, l’abril del 1523 va completar el domini sobre Torre que formava part del primer de l’originari primer castell de Clarà. Actualment dins el nucli urbà.
El castell, concebut com a residència i fortalesa de la població –de planta quadrada i flanquejat per quatre torres als cantons– es va fer d’acord amb la tradició mediterrània de l’època, i va situar les seves dependències al voltant d’un pati porticat amb arcades. Al cap de cinc anys de la mort del darrer Icart (el 1658), el senyoriu de Torredembarra i la seva baronia van quedar supeditats als comtes de Santa Coloma de Queralt.
Gràcies a la reconstrucció i habilitació que se’n va fer el 1998 com a seu de l’ajuntament, es pot  gaudir de l’interior de l’únic edifici civil de nova planta del Renaixement català que es conserva a Catalunya i un dels millors exemples renaixentistes de la comarca del Tarragonès.

Text extret del web: www.castellsdelleida.com/pagesetter_docs/21x49x1xfitxer_pdf.dat
Jordi Gironès / Gener de 2012

+ fotografies: CastellsCatalans/Torredembarra
+ informació en PDF: Torredembarra
Tota la informació a : castellscatalans.cat