dimarts, 12 d’abril del 2016

Torre de la Vall

Nom del castell: Torre de la Vall
Data de construcció: XIII
Municipi: Tavertet
Comarca: Osona
Altitud: 870 m
Coordenades: E 2.420880 N 42.003946 (Geogràfica - ETRS89)
Com arribar-hi: Prendre la carretera BV-5207 que va de L’Esquirol a Tavertet i just després del km 12, molt a prop de Tavertet, prendre el trencall de la dreta que ens durà a la masia on hi ha la torre. Al terme municipal de Tavertet, prop de la vila i al marge esquerre de la riera de Tavertet, es dreça la Torre de la Vall sobre un penyal de 3 m que fa de sòcol, amb un mas adossat als seus peus. Fou anomenada també la Torre de la Guàrdia.
Masia del segle XVII, adossada a una antiga torre de guarda i defensa, funció que corrobora l’indret on fou bastida, al nord del poble, on es domina tot l’entorn. És original dels segles XIII-XIV. La base sembla ser del segle XIII, i la resta del XIV. En documents antics, se cita la Torre de la Vall com si hi haguessin dues cases com a mínim, que semblaria haver constituït el primer nucli habitat de Tavertet. En aquest indret s’han trobat també restes de la vila romana.
Conjunt format per una torre de defensa medieval i una masia del segle XVII. Són dos volums ben diferenciats, però formen un grup compacte edificat damunt d’un rocam d’uns 3 m, que li serveix de primera defensa. La torre té la planta quadrada (5 x 5 m), uns 20 m d’alçada i els murs de 100 cm de gruix. Originàriament tenia unes portes a la façana sud, convertides posteriorment en finestres, que donaven entrada per l’exterior. Una part de les obertures són cobertes per la masia. Està formada per cinc pisos, la coberta i els merlets del terrat. La planta baixa està afermada directament a la roca, és molt reforçada, no té obertures i es cobreix amb volta de canó apuntada. 
La masia està annexada a les façanes sud i oest. És coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana, situada a migdia, i la seva planta està totalment condicionada per la forma del rocam. S’ha restaurat molt i hi ha finestres d’altres construccions. Té una galeria annexada a la primera planta. A la façana nord, hi ha un petit balcó. Totes les obertures tenen els emmarcaments de pedra picada. A la façana principal hi ha una finestra amb la data 1667.
Extret de: https://ca.wikipedia.org/wiki/Torre_de_la_Vall_(Tavertet)
Elena Fàbregas & Jordi Gironès / Abril 2016