Data de construcció: segle XII
Municipi: La Riera de Gaià
Comarca: Tarragonès
Altitud: 82 m
Coordenades: E 362736.5, N 4557421.5 (ED50 UTM 31N) Longitud: 1º 21' 46.65'' Latitud: 41º 9' 16.77'' (GPS)
Com arribar-hi: el castell de Montoliu, també conegut com el Castellot, es troba a 2 Km al sud de La Riera de Gaià on hi ha la urbanització que pren el nom del Castellot, en clara referència a les restes d’aquest castell.
D’entrada, aprofitem part de la descripció que de la Riera de Gaia figura en una guia excursionista publicada el 1934: «És població situada a 40 m d’altitud i damunt la confluència de la riera de Salomó i el Gaià.
Presideix els magnífics regadius que hi ha a la riba d’aquests dos cursos d’aigua. Forma municipi amb Ardenya i Virgili. L’església parroquial és dedicada a Santa Margarida.
El maig del 1182 ja surt consignat el castell de Montoliu: Guillem de Claramunt cedeix, en vassallatge, a Berenguer de la Tallada i els seus unam quadram terre quam habeo in territorio Terrachone, in terminio castri de Monte Olivo, in loco que vocant Cequita. Aquest darrer topònim correspon a la Secuita.
Sembla que podem resoldre sense lloc a dubtes que el castell era propietat de la família Claramunt: hem vist esmentat, pel 1182, el nom de GuilIem de Claramunt com a marmessor.
El 8 de juliol del 1232, Guillem de Montoliu cedí tots els seus drets sobre la Pobla de Montornès en favor del monestir de Santes Creus.
Al segle XIV consta com a senyor del castell Ramon Folc, vescomte de Cardona i, posteriorment, Ramon de Vilafranca. Al segle XV pertany a Joan de Buixadors. El juny de 1611, l’arquebisbe de Tarragona, Bernat, cedí a Guillelme de Claromonte la part dels delmes del terme de Monte Olivo.
El castell va ser derruït durant la guerra del Francès, als inicis del segle XIX.
Malgrat el seu estat ruïnós es possible identificar plenament la seva estructura. Es conserva en bona part una torre de planta circular dels segles XI-XII i un cos de planta rectangular, de dos pisos, amb volta apuntada, edificat sobre el pany de la muralla en època més tardana, segurament als segles XIII o XIV. També és identificable el fossat, excavat a la roca i d’una amplada notable, ara cobert de vegetació.
Nota: escrit extret del Volum IV dels Castells Catalans publicat per l’editor Rafael Dalmau l’any 1993 i del web: poblesdecatalunya.cat
Jordi Gironès i Vilardebò / gener de 2011+ informació en PDF: Montoliu
+ fotografies: CastellsCatalans/Montoliu
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada