dimarts, 16 de desembre del 2014

Casal de Blancafort

Nom del castell: Casal de Blancafort
Data de construcció: XII
Municipi: La Garriga
Comarca: Vallès Oriental
Altitud: 261 m
Coordenades (Geogràfica - ETRS89) E 2.283416 N 41.700042
Com arribar-hi: situat a la vora esquerra del riu Congost, just després del Km. 31 de l’autovia C-17. S’hi accedeix prenent l’entrada nord de la Garriga i en lloc d’entrar-hi retornar a la C-17 sense acabar de fer-ho acostant-se al curs del riu.
El Casal de Blancafort o Molí de Blancafort és un monument del municipi de la Garriga protegit com a Bé cultural d’interès local. Es troba al peu del riu Congost, al nord de la població.
Originàriament era una torre o fortalesa de control de pas del riu Congost. L’actual casal va reemplaçar l’antiga «fortitudo de Blancafort», documentadades del 1183 i que es trobava sota l’alt domini de la família Centelles. El 1242, Bernat III de Centelles va encomanar al seu castlà Pere de Santa Eugènia el castell de Centelles i altres fortaleses, entre elles la de Blancafort junt amb «ipsum militem de Blancafort ...».
Des de 1320 no s’ha trobat cap més noticia sobre la força o «domus» de Blancafort. En canvi, se n’han trobat sobre el molí i els hereus del mas que, des de 1297, fan actes de reconeixença del domini a la família Centelles que es continuen fins a èpoques modernes.
La casa nova va ser cremada pels francesos i en l’actualitat està habitada. La capella fou beneïda l’any 1676. A la llinda del portal hi ha l’escut dels Blancafort i la inscripció: «Any 1674 Pau Joan Blancafort».
El conformen un conjunt d’edificacions que mostren la complexitat de les propietats medievals. Al voltant de l’era hi ha quatre edificis: la torre de defensa, coberta per una teulada piramidal, la masia, el molí i la casa nova. La casa vella, construïda amb pedra, consta de planta baixa i pis, amb coberta a dos vessants. El portal d’entrada és d’arc de mig punt adovellat. Damunt hi ha una finestra d’arc conopial i les obertures dels costats són quadrades i amb marc de pedra. La casa nova consta de planta baixa i dos pisos, situada a la façana de ponent de la casa vella. Unit per un porxo i situat a llevant de l’edifici principal  hi ha el molí. Es tracta d’un molí de dues moles mogut per l’aigua del Congost, desviada a través d’un rec. Després de moure les rodes que fan anar les moles, l’aigua transcorre per tot el terme de la Garriga a través d’un rec d’uns 3 quilòmetres de longitud, és l’anomenat Rec Monar.
La torre de defensa és del segle XII-XIII, la masia del segle XVI, i el molí fariner, la casa nova i la capella, daten del segle XVII. 

Extret del web: https://ca.wikipedia.org/wiki/Molí_de_Blancafort
Elena Fàbregas & Jordi Gironès / Desembre de 2014

 i tota la informació a: www.castellsCatalans.cat