dimecres, 3 de setembre del 2008

Marmellar ( Baix Penedés)

El castell de Marmellar es troba situat dalt d’un turó al mig de la vall de la riera de Marmellar i a uns 380 metres d’altitud (N 41º 21' 31,33'' E 1º 33' 3,55'') .
Actualment s’hi pot accedir des de la urbanització Castell de Marmellar davallant després fins al fons de la riera on hi ha el castell.
Aquest castell el trobem documentat des del 1023 amb motiu de la venda realitzada pels comtes de Barcelona a Guillem Amat de Castell Vell Extremer (Castellví de la Marca).
Tanmateix, l’obra que ha pervingut està datada al segle XII. Se sap que durant aquella època va pertànyer als Banyeres, passant posteriorment a mans de diverses famílies: Anglesola, Claramunt, Gallifa, Fortià, Boixadors i Savallà.
Segons Coromines, el topònim Marmellar prové de «melimell-are» que significa plantació de codonys. Bé podria tenir alguna relació amb l’origen del nom si bé també cal admetre que podria provenir d’un cognom noble d’aquells anys.
A partir del segle XV deixa d’haver-hi notícies sobre aquest castell perquè la seva situació estratègica, al fons d’una riera, deixà de complir la missió inicial de defensa dels camins que s’anaven obrint durant el segle XI per les terres penedesenques, per tal d’anar fent avançar la frontera comtal vers els dominis musulmans tarragonins.
En el transcurs dels anys el castell va anar degradant-se fins als nostres dies en què cal la seva consolidació com molt d’altres dels nostres castells medievals.

Es tracta d’un castell que podem qualificat com a romànic. De la seva planta trapezoïdal en resta dempeus un gran pany de paret força ben conservat. En ell s’hi detecta ben clarament l’encalçament dels tres pisos de l’edifici.
Interiorment estava dividit en quatre estances. Al seu voltant hi ha restes de les muralles i la capella romànica de Sant Miquel de Marmellar.

més fotografíes a: Castells Catalans/Marmellar