dilluns, 9 de maig de 2011

Les Escaules

Nom del castell: Les Escaules
Data de construcció: segle XI
Municipi: Boadella i les Escaules
Comarca: Alt Empordà
Altitud: 152 m
Coordenades: E 490266.5, N 4685396.5 (ED50 UTM 31N). Longitud: 2º 52' 50.68'' Latitud: 42º 19' 8.060'' (GPS)
Com arribar-hi: Abans d’arribar al llogarret de Les Escaules, sense entrar-hi, cal prendre una desviació a l’esquerra per on ens cal continuar, aparcarem el vehicle aquí mateix. Ens enfilarem a peu per una carrer asfaltat, amb cases a banda i banda primer i després solament a l’esquerra, fins a arribar a un lloc on una cadena ens barra el pas, continuarem el camí  per una ampla pista de muntanya, sense asfaltar. Trobarem un trencall i continuarem per la dreta, passant pel costat d’una edificació/diposit pintada de color verd. Al cap d’uns 10 minuts de passejada, ja serà visible a la dreta, enmig dels arbres, la gegantina torre i després d’un altre petit trencall arribarem on hi ha les restes del castell.

El castell ocupa un cim rocós d’un turó de 235 metres que s’enlaira al sud-oest del poble. Des d’allí es veu una esplèndida imatge amb el poble de Les Escaules en primer terme, i els conreus i les muntanyes cobertes de pinedes al fons.
Les primeres referències al topònim Les Escales daten de l’any 1002, en una butlla del papa Silvestre II a favor de la Seu de Girona, on surt esmentada l’església de Sant Martí de les Escaules, al comtat de Besalú. Tot i que d’aquest castell no hi ha gaire informació, tenim constància de la seva existència en un document de l’any 1123 quan Ramon Berenguer III, comte de Barcelona, donà diversos castells en feu a Ponç Hug, comte d’Empúries, entre ells també els de Molins, Terrades i Boadella.
La funció d’aquest castell era la de vigilar la línia fronterera entre els comtats d’Empúries i Besalú, però les restes actuals són d’una obra medieval dels segles XIV-XV.
La fortalesa presenta una planta esquemàtica en què la torre cilíndrica és envoltada per un recinte murat. Aquesta torre, d’uns 10 metres d’alçada, era coronada per merlets dels que només en queden alguns vestigis. A la part superior hi havia també quatre matacans dels quals resten les cartel·les de sosteniment. El recinte emmurallat presenta alguna sagetera. En el seu interior hi havia una cisterna, actualment mig colgada.

Jordi Gironès Vilardebò / Maig de 2011

+ fotografies: CastellsCatalans/Escaules
* Documentació en PDF: Les Escaules