dimarts, 13 de desembre del 2011

Montornés o de Sant Miquel

Nom del castell: castell de Sant Miquel
Data de construcció: segle XII
Municipi: Vallromanes
Comarca: Vallès Oriental
Altitud: 436 m
Coordenades: N 41º31’39" / E 02º16’19".
Com arribar-hi: S’hi pot anar seguint un itinerari recomanat per l’Ajuntament de Montornès en un temps d’una hora de camí efectiu. Cal, però, documentar-se bé a través del web d’aquest ajuntament i d’un mapa adequat. L’altra manera d’anar-hi és des de la urbanització situada al  costat del golf de Vallromanes. S’hi accedeix a través del coll de Can Corbera. En ambdós casos cal fer una pujada forta mitjançant corriols.

El castell de Sant Miquel es una fortificació medieval que hi ha al punt més alt del municipi de Montornès del Vallès a 436 metres d’altitud. La primera notícia escrita del castell de Montornès data del 1108 amb motiu d’un testament sacramental de Bernat Ramon jurat a l’altar de sant Sadurní màrtir(patró de la parròquia de Montornès).
El 1718 el comte de Darnius reedificà l’antiga masia de la Torre Tavernera, al peu del castell (vessant est), que es convertiria en residència dels senyors del castell de Montornès. Posteriorment la propietat era dels Fiveller, que van heretar el títol de comtes de Darnius, i al segle XIX ho era dels Martorell. Finalment, al final del segle XX la propietat del castell i de la Torre Tavernera va passar a mans dels propietaris actuals, els comtes d’Alba de Liste.
Era una edificació de grans dimensions amb muralles que en alguns punts aprofitaven les parets de roca natural. Avui només en queda dempeus una meitat de la torre circular de l’homenatge i trossos de murs.

Nota: per fer aquest escrit he recollit la major part de la informació històrica del Volum II de l’obra Els Castells Catalans publicada per l’editor Rafael Dalmau en la seva segona edició de l’any 1991.
Jordi Gironès Vilardebò / desembre de 2011


+ fotografies: CastellsCatalans/Montornès
* document PDF : castell de Montornès
Video del castell de Montornès

Podeu consultar tota aquesta informació i la d'altres castells al web de   castellscatalans.cat