dimarts, 10 de gener del 2012

Creixell

Nom del castell: Creixell
Data de construcció: segle XII-XVII
Municipi: Creixell
Comarca: Tarragonès
Altitud: 49 m
Coordenades: N 41.168271 E 1.441221 (ETRS89 Geogràfiques)
Com arribar-hi: El castell es troba dins del mateix del nucli urbà de Creixell.

Les primeres notícies documentades que ens parlen d’aquest terme daten del 4 de desembre de 1173 amb motiu de la venda que Ponç de Rajadell i la seva muller fan del castell de Montornès a la comunitat de Santes Creus on es precisa el límit «ab oriente in termine de Crexello»
A partir de 1277, la documentació existent ens confirma que la senyoria de Creixell pertanyia al prior del monestir de Sant Pere de Casserres de la comarca d’Osona. Es tracta d’una acta de visita feta per dos delegats de la casa matriu de Cluny on consta que aquest monestir posseïa els castells de Creixell (Crexello), Berà i Roda a l’arquebisbat de Tarragona.
L’any 1358 consten 28 focs a «Crexell», entre d’altres, com a part del priorat de Casserres. Aquest priorat, però, acabà essent secularitzat l’any 1572 i els seu béns van passar a mans del Col·legi de Jesuïtes de Betlem de Barcelona.
L’any 1767 els jesuïtes van ser expulsats d’Espanya i la vila i el castell van passar a mans de la corona, i després a Salvador de Marc de Reus.
Es tracta d’un castell de forma poligonal, al centre del qual hi ha un pati. La seva base és probablement d’origen medieval, si bé l’obra actual ja data del segle XVII.
Avui en dia és de propietat privada, i es troba en bon estat.

Nota: per fer aquest escrit he tret majorment la informació del volum IV dels Castells Catalans de l’editor Rafael Dalmau en la segona edició de desembre de 1993.
També s’ha consultat el web: http://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Creixell
Jordi Gironès Vilardebò / Gener de 2012

+ fotografies : CastellsCatalans/Creixell
+ informació en PDF : Creixell
Tota l'informació a : www.castellscatalans.cat