dimarts, 14 de febrer del 2012

L' Albi

Nom del castell: L’Albi
Data de construcció: segle XII
Municipi: L’Albi
Comarca: Les Garrigues
Altitud: 531 m
Coordenades: E 0.935034 N 41.423859 (ETRS89 Geodèsiques)
Com arribar-hi: castell situat dins del nucli urbà de l’Albi.

El castell de l’Albi es troba situat estratègicament a l’entrada de la comarca de les Garrigues, just després d’haver abandonat la Conca de Barberà, i gairebé al peu de la serra de la Llena. Es tractava d’una defensa sarraïna —junt amb els propers castells de Cervià i Vilosell— que defensava el valiat de Siurana contra el comtat de Barcelona, en una zona força despoblada durant el segle XII per ser terra de frontera.
El castell fou reedificat per Alfons I vers l’any 1178, precisament per colonitzar aquesta regió després d’haver caigut el darrer reducte sarraí de Siurana (1153), i fou lliurat —com els anteriors castells— a mans dels cavallers de la casa dels Cervera.
L’any 1444, per matrimoni, la baronia de l’Albi passà a mans dels Cardona a través d’Hug de Cardona i de Centelles, baró de Bellpuig seguint després en poder dels Erill, els Cartellà, els Ardena-Sabastida, els Rocabruna i els Montoliu.
Aquest castell no havia estat un castell gaire destacable, construït en estil romànic tardà i majorment gòtic, fou ampliat i transformat a partir del segle XVI en un castellpalau d’estil renaixentista. Aquest castell fou malmès a partir de 1936 i recentment ha estat restaurat després d’haver estat cedit a l’Ajuntament pel darrer baró de l’Albi.

Informació elaborada a partir de l’obra Els Castells Catalans d’Editorial Rafael Dalmau. Volum VI (1a. part), edició de 1979, pàgs. 129-140 
i també del web: http://www.castellsdelleida.com
Jordi Gironès Vilardebò / Febrer de 2012



+ fotografies: CastellsCatalans/Albi
+ informació en PDF: castell de L'Albi
  Video del Castell de L'Albi
Tota la informació al web : www.castellscatalans.cat