Data de construcció: XII
Municipi: Parets
Comarca: Vallès Oriental
Altitud: 261 m
Coordenades (Geogràfica - ETRS89) E 2.239522 N 41.563234
Com arribar-hi: es troba situat a prop de la C-17 i del seu Km.15 en el barri de Can Volard, a l’est de la població.
La Torre de Cellers és un casal fortificat d’estructura medieval, enclavat al mig d’un polígon industrial situat entre la riera del Tenes i el riu Besòs, davant la població de Parets del Vallès.
El lloc de Cellers ha estat habitat des de l’època iberoromana. Es pensa que aquesta fortalesa va ser construïda sobre una antiga vila romana anomenada «villa Abdela», situada sobre la via Augusta. L’única referència documentada d’aquesta casa forta esmenta a un Bernat de Cellers l’any 1258. Fou reconstruïda al segle XIV. S’esmenta a les capitulacions de Joan II (1472) en la guerra civil catalana. Durant la Guerra dels Segadors (1640-1652) va resistir algun atac. El 1684 era propietat del baró de Rocafort. El 1850 va passar a funcionar com a masoveria.
Castell de la baixa edat mitjana que potser conté alguns elements alt-medievals. És de planta quadrada amb coberta a quatre vessants, i dues torres de planta circular amb merlets als angles oposats a l’edifici. Aquestes torres tenen les espitlleres rodones, per a armes de foc i encaixos per a mantellets, és a dir, les portelleres o finestrons que tapaven els espais entre els merlets, els quals es pujaven o s’abaixaven a discreció dels defensors de les fortaleses. Resta envoltat per un vall.
A la planta baixa s’hi troba una sala coberta amb volta de canó, un arc de mig punt format per 15 dovelles i, prop de l’entrada, una sala doble, coberta amb arcs transversals. Al damunt de les dues parts de la sala, hi ha cinc grosses esquerdes que sembla que contenien lloses clavades verticalment, les quals permetien la ventilació per dalt. A la paret que separa aquesta sala del corredor s’hi veu un clar «opus spicatum» en filades d’uns 18 cm d’alt que recorda l’aparell constructiu d’edificis del segle X. No obstant, el poc gruix del mur (uns 65 cm) pot fer pensar que no es tracta de parets preromàniques reaprofitades a la baixa edat mitjana si no construccions del segle XIV o XV amb un tipus d’aparell semblant al del segle X.
Conserva, al costat, un forn, potser de terrissa, d’època iberoromana que fou descobert en unes obres de restauració. S’hi entra per la banda del castell.
Extret del web: https://ca.wikipedia.org/wiki/Torre_de_Cellers
Elena Fàbregas & Jordi Gironès / Desembre de 2014
+ fotografies: CastellsCatalans/CasalCellers
+ informació en PDF: CastellsCatalans/CasalCellers
i tota la informació a: www.castellsCatalans.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada