dimarts, 11 de febrer del 2020

Secabecs

Nom del castell: Secabecs
Data de construcció: XIII
Municipi: Torrelles de Foix
Comarca: Alt Penedès
Altitud: 641 m
Coordenades: E 379231.6 N 4588244.3 (UTM31N - ETRS89)
Com arribar-hi: sortim de Sant Martí Sarroca per la BP-2121 en direcció a La Llacuna fins a les Llambardes. Una mica deprés del km.20 cal prendre una pista a l’esquerra i de seguida una altra, també a l’esquerra, que ens durà a la masia del cal Mariano al costat de la qual hi ha el castell de Secabecs.
El Castell de Secabecs és un castell molt deteriorat del municipi de Torrelles de Foix (Alt Penedès) declarat bé cultural d’interès nacional.
És una fortalesa documentada el 1213. L’honor de Secabecs s’esmentava el 1213 en un confrontació de termes. El fogatjament de vers el 1370 consignava un foc de cavaller al castell de Secabecs. Al segle XVII pertanyia al senyor del castell de Foix Guerau de Peguera. Més tard fou convertit en masia, dita de Ca l’Isaac. El topònim es conserva en un mas, que hi ha a la vora anomenat Can Soler de Secabecs.
Es conserven restes notables de murs prop de Les Llambardes. Restes d’una edificació on hi ha restes de parets, contraforts, portes i finestres del que devia ser una masia fortificada. Es conserven bé les cantoneres de carreus de pilars de pedra tallada, portals adovellats d’arc de mig punt i finestres amb ampits, llindes i marcs també de pedra tallada.

Extret de: https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Secabecs
Elena Fàbregas i Jordi Gironès / Febrer 2020
tota la informació a: www.castellsCatalans.cat