divendres, 8 de maig del 2009

Guàrdia

Nom del castell: Guàrdia
Data de construcció: segle XI
Municipi: Castell de Mur
Comarca: Pallars Jussà
Altitud: 712 m
Coordenades: E 324425.5, N 4663408.5 (ED50 UTM 31N) Longitud: 0º 52' 31.91'' Latitud: 42º 6' 4.598'' (ETRS89 Geodèsiques)
Com arribar-hi: Deixem enrere el poble de Guàrdia de Noguera. Trobem posteriorment una cruïlla, també indicada per continuar per la dreta per anar a Castell de Mur, fins arribar a un lloc sense cap indicació, on a la dreta de la carretera veurem l’inici d’una pista de muntanya, sense asfaltar, tancada amb una cadena que en barra el pas als vehicles (N 42º06'07" / E 0º51'36"). La distància des del trencall de la carretera general fins aquí, ha estat d’uns 8,3 km. Aparquem el cotxe al voral de la carretera i seguim l’itinerari a peu. El camí, molt ample, ressegueix la faldilla de la muntanya sense desnivells de consideració fent la passejada agradable.
En uns 25 minuts arribem primer a les restes de l’ermita romànica de Sant Feliu, i poc més endavant a les del castell.

Documentat per primera vegada en una donació a Santa Maria de Gerri l’any 1012, el castell pertanyia a la família dels comtes de Pallars Jussà, i al final del segle XI n’era castlà Bernat Transver. Als segles XIII i XIV, malgrat les nombroses vendes del lloc, era un feu reial en mans dels Mur. El castell i les seves jurisdiccions van mantenir la condició de reialencs fins al segle XIX.

Els vestigis que ens han arribat del castell són una torre i fragments de muralla.
La torre, de planta triangular amb l’angle exterior arrodonit, se situa al sector oest del recinte. Fa uns 8 m d’alçada, i els murs nord i sud-oest tenen, a l’exterior, un talús afegit més tard. A la paret oriental de la torre s’obre, a peu pla, una porta de 150 cm d’alçada i, al primer pis, una finestra llarga. Al capdamunt s’endevina l’existència d’algun merlet.
De la muralla, que s’inicia a la mateixa torre, es conserva, principalment, una paret de 24 m de llarg i 3 m d’alçada, on són visibles cinc espitlleres. Tot el conjunt s’ha fet amb carreus de mida mitjana, poc treballats i disposats en filades.

Nota: extret del volum Pallars Jussà de la Catalunya Romànica d’Editorial Pòrtic, abril de 2000
Jordi Gironès Vilardebò / maig de 2009

+ fotografies: CastellsCatalans/Guàrdia

Links d'informació: http://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Guàrdia
http://www.pallarsjussa.net/catala/art/militar/guardia.htm
http://www.elportaldelspallars.com/castellmur.htm