dimarts, 11 d’octubre de 2011

Montsonís

Nom del castell: Montsonís
Data de construcció: segle XI
Municipi: La Foradada (Montsonís)
Comarca: Noguera
Altitud: 360 m
Coordenades: E 336069.9, N 4639326.4 (ED50 UTM 31N). Longitud: 1º 1' 22.77'' Latitud: 41º 53' 13.29'' (GPS)
Com arribar-hi: està situat dins del nucli habitat de Montsonís pertanyent al municipi de la Foradada, separat d’ell només en 1 Km. A la Foradada s’hi accedeix des de la carretera C-26 que va d’Artesa a Balaguer i en un trencall a la dreta situat entre els Km.45 i 46.

Hom creu que els castells de Montsonís i Foradada degueren ésser construïts per Arnau Mir de Tost, per tal de defensar les terres repoblades de la vall de Mig Segre, després deIs convenis establerts amb els comtes de Barcelona i d’Urgell, arran de les conquestes de Cubells, Camarasa i Artesa.
De tota manera, llegim en un text escrit pel P. Sanahuja que l’al·ludit Arnau Mir, obrant conjuntament amb la seva muller Arsendis, el 4 d’abril de 1067 dóna a l’església de Sant Pere d’Àger, diversos castells, entre els quals el de Foradada, amb els seus termes; castells que declara haver pres als sarraïns. Cristians provinents de la “Vella Catalunya”, especialment de la Serra del Cadí, repoblen aquestes terres.
El Castell de Montsonís, al costat de la resta de les fortaleses construïdes a la zona per altres comtes, va defensar la frontera entra la ‘Catalunya Vella’ i la ‘Nova’ durant 125 anys, fins a la conquesta definitiva de Lleida l’any 1149. 
El Diccionari nomenclàtor de pobles i poblats de Catalunya (2.a ed.; Barcelona, 1964), situa Montsonís a 407 metres d’altitud, en un turó a l’esquerra del riu Segre, i hi assenyala castell «del baró de l’Albi». Aquesta propietat podem remuntar-la en observar que també a Rubió conjecturem la mateixa traça possessòria.

Nota: escrit extret del Volum VI dels Castells Catalans publicat per l’editor Rafael Dalmau l’any 1979.
Jordi Gironès i Vilardebò / novembre de 2010

+ informació en PDF: Montsonís
+ informació a la Viquipedia: Montsonís
Video del castell de Montsonís

Visites: telf. 973.402.045 / info@castellsdelleida.com / www.castelldemontsonis.com