dimarts, 8 de novembre del 2011

Montagut

Nom del castell: Montagut
Data de construcció: segle XIII
Municipi: Sant Julià de Ramis
Comarca: Gironès
Altitud: 170 m
Coordenades: N 42,03110  /  E 2,81572
Com arribar-hi: dins la població de Sarrià de Ter, ens cal localitzar el carrer Isidre Macau i Teixidor. A la cruïlla d’aquest carrer amb el carrer d’Autopista, arrenca una carretera, anomenada Camí de les Comes, que passant per un túnel salva l’autopista AP-7, per on continuarem, enfilantnos, fins arribar a una propera planura on avui dia a la dreta, en una placeta, hi ha un munt de contenidors d’escombraries. Davant nostre, enmig de l’arbreda, són ben visibles les restes del castell. Aparcarem còmodament en aquesta placeta.

El castell de Montagut va ser edificat prop de l’actual població de Sant Julià de Ramis l’any 1288.
Actualment només queden unes muralles. També conserva una torre almenada. El castell fou propietat de Pere II al segle XIII, i després a Jofre de Foixà, passant per últim a Sant Pere de Galligans.
La torre i les restes de fortificacions del Castell de Montagut es troben dins el terme de Sant Julià de Ramis, al cim d’un turó, al costat del Golf Girona venint de la carretera de Banyoles. Encara que hi pot haver restes més antigues, el seu aixecament pot datar-se entre els segles IX-X, amb afegits i reformes posteriors fins al segle XIV.
El lloc on es troba el castell té un gran valor estratègic ja que domina tota l’entrada a Girona per la vessant nord, així com la vall de Banyoles i les muntanyes de la Garrotxa. Durant la guerra de la Independència va ser útil com a punt de guaita per vigilar els moviments de les tropes franceses, però durant el tercer setge (1809) des del primer moment va ser ocupat per les forces invasores.
Possiblement la seva destrucció principal va tenir lloc al llarg de les invasions del segle XVIII i durant la guerra de la Independència ja estava arruïnat. El castell de Montagut és una de les millors mostres de castell medieval per la quantitat de restes originàries que es conserven i per no haver estat modificat en època moderna.
Avui es un castell del segle XII que es troba en molt mal estat de conservació, al costat d'una moderna urbanització amb runes voltades de vegetació que poc a poc s'està apoderant del recinte. Un castell important, la conservació del qual demana una urgent restauració, almenys per evitar una degradació que pot acabar essent irreversible.

Informació extreta del web:
www.motorclubgirona.com/castells/monuments/montagut.htm

Jordi Gironès Vilardebò / novembre de 2011


+ fotografies: CastellsCatalans/Montagut
Document PDF: Montagut
informació a Viquipèdia: Castell de Montagut