dimarts, 13 de desembre del 2011

La Roca

Nom del castell: La Roca
Data de construcció: segle XI
Municipi: La Roca
Comarca: Vallès Oriental
Altitud: 174 m
Coordenades: Geogràfica - ETRS89 E 2.328398 N 41.591529
Com arribar-hi: es troba situat al mateix del nucli urbà de La Roca.
Les primeres referències sobre el mot Roca les trobem en l’acta de consagració de l’església de Sant Sadurní de la Roca, als entorns de l’any 932, sota la denominació de Rocha, i tot seguit com a «in villa Rocha». És citat per primera vegada a la documentació conservada l’any 1030.
El darrer senyor de la Roca fou Ramon Àngel de Torrelles (finals del segle XVI), començant la seva decadència física, tot i que fou ocupat per tropes franceses durant la Guerra de Separació (o dels Segadors) que sotragà la contrada entre 1640 i 1652.
Notícia del ruïnós castell ens la dóna Carreras Candi el 1895, i a partir d’aquí ja ens hem de situar en el darrer segle XX quan el seu propietari, Antoni Rivière Manén, el reconstrueix totalment fins a donar-li l’aspecte actual. Avui, es un castell que no té possibilitat de visita, només es pot observar des de lluny, doncs l'accés al seu voltant es troba tancat per un ballat de la propietat actual.

Nota: per fer aquest escrit he recollit la major part de la informació històrica del Volum II de l’obra Els Castells Catalans publicada per l’editor Rafael Dalmau en la seva segona edició de l’any 1991.
Jordi Gironès Vilardebò / desembre de 2011


+ fotografies: CastellsCatalans/La Roca
document PDF : castell de La Roca
vídeo castell de La Roca

1 comentari:

Unknown ha dit...

Hi hauria cap manera de contactar amb el propietar Antonio Rivière y Manén, ja sigui per mail o telèfon?

Gràcies