dimarts, 8 d’octubre del 2013

La Roca de Pelancà

Nom del castell: La Roca de Pelancà
Data de construcció: secle X
Municipi: Vilallonga de Ter
Comarca: Ripollès
Altitud: 1.072 m
Coordenades: E 2.332831 N 42.322266 (Geogràfica - ETRS89)
Com arribar-hi: situat al damunt del turó que corona el nucli habitat de La Roca.
L’actual poble de la Roca es formà al voltant de l’antic castell de Pelancà (o la Roca de Pelancà ), el qual era denominat aleshores castrum de Pellencha.
Ja és esmentat ja el 1061 arran d’un retret fet pel comte Ramon Guifré de Cerdanya al vescomte Bernat per la deixadesa en què es trobava aquest castell. En aquell període hi havia males relacions entre els comtats de Cerdanya i Besalú, i al comte cerdà el preocupava l’estat d’aquest castell perquè era una avantguarda del comtat veí de Besalú. En qualsevol cas, aquest castell sempre ha estat de poca entitat i bàsicament defensiu tal com ho prova la seva situació estratègica.
La documentació trobada ens indica que hi ha un clar lligam senyorial entre aquest castell i el que estava situat al Catllar (on actualment hi ha el santuari del Catllar prop de Setcases). D’aquest darrer castell no hi ha vestigis actualment.
Hi ha quelcom de confusió pel que fa a si el castell del que parlen molts documents era el situat a la Roca o el del Catllar, per la qual cosa cal parar atenció al detall del document per esbrinar si és l’un o l’altre. El que sí és clar és que els dos castells pertangueren a la família Descatllar (cognom que prové de la mateixa arrel Catllar), senyors que els tingueren en possessió des del segle XII fins al XVII).
Durant la guerra dels Remences (1410-1486), el rei Joan II establí en el castell de la Roca el cap de la capitania per les bones qualitats defensives que reunia.
Posteriorment, aquest menut castell anà caient en declivi fins quedar només algun pany de paret entremig de les cases arrelades a la roca.

Per aquest escrit he consultat el Volum V d’Els Castells Catalans de l’Editorial Dalmau. Barcelona 1976.
Jordi Gironès / Octubre 2013

+ fotografies: CastellsCatalans/La Roca de Pelancà
+ informació en PDF: CastellsCatalans/La Roca de Pelancà
tota la informació a: www.castellsCatalans.cat