dimarts, 9 de juny del 2015

Blancafort

Nom del castell: Blancafort
Data de construcció: XII
Municipi: Cercs
Comarca: Berguedà
Altitud: 1.176 m
Coordenades: E 1.837470 N 42.129263 (Geogràfica - ETRS89)
Com arribar-hi: s’hi arriba per una pista forestal en relatiu bon estat que surt a la dreta de la carretera que puja als Rasos de Peguera 1 km després del trencall que va al santuari de Queralt.
El Castell de Blancafort, està situat al cap rocós de la serra de Blancafort (1.176 m) entre el tossal de la Guàrdia i el serrat de la Figuerassa, al terme municipal de Cercs, comarca del Berguedà. L’estat actual del castell és d’abandó i molt derruït, Aquest castell facilitava la comunicació entre els diferents castells que posseïa Pere de Berga, repartits per la zona que dominava. Aquest castell està documentat des de l’any 1174. Molt a prop de l’edifici del castell hi ha l’església de Sant Miquel, composta per una sola nau i un absis semicircular; aquesta església va ser construïda també al segle XII.
El castell o força de Blancafort, es va construir a la part més alta d’un turó, al cim d’una penya de pedra blanca, situada en una zona on hi ha els límits entre l’alt i el baix Berguedà. Està orientada al sud i a 1.176 metres d’altitud, des d’aquest punt s’albira una bona extensió de terreny del Berguedà i diversos trams del riu Llobregat, al tram de la Baells i de Cercs. A la part del darrere del castell, hi ha la vall de Vilosiu o de les Garrigues i els Rasos de Peguera. 
L’edifici del castell està orientat al sud, i té una forma trapezoïdal, l’extrem occidental està situat arran del single, s’adapta al relleu, i té una forma arrodonida. Els altres angles de l’edifici són ben marcats, la paret que dóna al nord és la més llarga amb uns 8 metres de longitud, el mur nord-est fa 3,85 metres, i el gruix de les parets és de 85 cm. Al segle X, els terrenys de Vilosiu, indret on hi ha edificat el castell de Blancafort depenien del castell de Madrona; aquest castell se suposa que es trobava a prop de Queralt, posteriorment, al segle XII, passa al terme del castell de Peguera.
 L’any 1166 el rei Alfons I de Catalunya-Aragó, va concedir a Pere de Berga la Força o casa forta, que aquest havia construït a l’indret de Blancafort, a canvi d’un jurament de fidelitat, en nom seu i dels seus successors. 
L’any 1309 el castell va passar a mans del rei Jaume II de Catalunya-Aragó. El 1363 va ser venut per 4.000 sous, per la reina Elionor, a Pere Fresc. En un fogatjament fet entre el 1365 i el 1370, Pere Fresc, tenia en propietat el castell de Blancafort i la casa de Merolla, de la qual en depenien 24 focs, molt probablement cases o masos. Durant la guerra civil catalana, que es va produir a finals del segle XV, el castell encara podia ser utilitzat com a fortificació. El juliol de l’any 1463, va ser ocupat per Guillem de Vila-Setrú, capità del rei.


Extret del web: https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Blancafort
Elena Fàbregas & Jordi Gironès - Juny de 2015

+ informació en PDF: CastellsCatalans/Blancafort
tota la informació a: www.castellsCatalans.cat