dimarts, 9 de febrer del 2016

Castell de Roca

Nom del castell: Castell de Roca
Data de construcció: XII
Municipi: Sant Miquel de Campmajor
Comarca: Pla de l’Estany
Altitud: 206 m
Coordenades: E 2.680278 N 42.163611 (Geogràfica - ETRS89)
Com arribar-hi: prendre la carretera GIP-5244 que va de Sant Miquel de Campmajor a Santa Maria del Coll i passat el km 2 prendre un trencall a la dreta que amb uns dos quilòmetres ens hi durà.
El Castell d’en Roca (o de Roca), és dreçat al costat mateix del riu Ser, a prop d’un salt d’aigua i del punt de confluència amb el Ritort, en l’extens i disseminat terme municipal de Sant Miquel de Campmajor. És tractaria més aviat d’una casa forta, potser del tipus anomenat força, com les que es descriuen a la Garrotxa.
La primera notícia que trobem d’aquesta fortificació, podria ser una referència a Ramón de Roca de l’any 1174, el qual tenia drets als Balbs, a la vall d’en Bas; no està clar, però, que aquest cavaller, membre d’una nissaga que segurament pertanyia a la baixa noblesa, fos realment el senyor del castell del Pla de l’Estany. Abans de 1279, havia estat enterrat a Banyoles Pere de Roca, que sembla que fou senyor del castell o casa forta de la Roca, a la vall de Campmajor. L’any 1320, consta que Pere de Prat de Girona, posseïdor del castell de la Roca, féu un establiment d’un tros de terra situat al bosc del castell, prop del mas Piells (o Espielles).
Actualment té més aviat aspecte de masia, tot i que conserva la seva torre, situada a l’esquerra de la façana principal, encarada a migdia. Consta de tres construccions adossades l’una amb l’altra. És de planta rectangular amb un petit pati interior al voltant del qual s’organitzen les dependències. Consta de planta baixa i un pis. La porta principal és d’arc de mig punt adovellat i al primer pis hi ha una finestra geminada, sense capitell i amb decoració floral a l’imposta dels arcs. La resta d’obertures són rectangulars. La torre és l’element més antic de la casa forta, que es dataria en època del romànica tardà, és a dir, entre les darreries del segle XIII o començament del XIV.

Extret de: https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_d’en_Roca
Elena Fàbregas & Jordi Gironès / Febrer 2016

tota la informació a: www.castellsCatalans.cat