dimarts, 10 de desembre del 2019

Vilajoan

Nom del castell: Vilajoan
Data de construcció: XV
Municipi: Garrigàs
Comarca: Alt Empordà
Altitud: 50 m
Coordenades: E 494597.4 N 4668061.0 (UTM31N - ETRS89)
Com arribar-hi: situat al lloc de Vilajoan, nucli de població pertanyent al poble de Garrigàs. S’hi arriba des del punt quilomètric 742 de la N-II després de Bàscara camí de Figueres.
Castell de Vilajoan és una obra del municipi de Garrigàs (Alt Empordà) declarada bé cultural ’interès nacional.
L’antic palau-fortalesa, un dels més notables edificis civils del gòtic empordanès, fou al llarg de la història el centre d’un petit senyoriu. Com el seu veí, el castell d’Arenys, es tracta de castells o torres «in termini castri de Ciurana», que s’englobava en la vasta vegueria de Besalú. No es tracta doncs d’un senyoriu jurisdiccional. El lloc de Vilajoan i el seu castell original eren possessió de la família Pontós des de temps antics. L’edifici actual degué ser construït cap a començament del segle XV, segurament en època de Galceran de Pontós, senyor del lloc. El trobem documentat l’any 1406. L’any 1493 va passar a la família Rocabruna, que en va mantenir la possessió fins a la fi del segle XVI.
Actualment és de propietat privada i s’utilitza de segona residència, forma part del patrimoni d’una família de Girona. El castell de Vilajoan és un edifici aïllat que es troba a l’extrem meridional del poble, a tocar del marge del Fluvià. És un gran casal de planta rectangular construït amb còdols, i un petit pati central. La façana principal està encarada al nord. El portal, d’arc de mig punt, adovellat, s’obre a la base d’una torre rectangular que forma continuïtat amb la resta del mur, sense destacar-se. A la part alta del mur hi ha merlets rectangulars amb espitlleres. Veiem un matacà ben conservat, damunt el portal, amb carreus esquadrats. A la resta del mur els espais entre els merlets resten aparedats i damunt d’ells hi ha una teulada. S’obren en aquesta façana dues finestres coronelles, geminades, gòtiques, d’arquets trilobulats. El mur occidental paral·lel al riu, mostra a l’extrem nord el cos rectangular de la torre cantonera adossada a la fortificació. La torre posseeix merlets també aparedats.
Extret de: https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Vilajoan
Elena Fàbregas i Jordi Gironès / desembre 2019


+ fotografies: CastellsCatalans/Vilajoan
+ informació en PDF: CastellsCatalans/Vilajoan
tota la informació a: www.castellsCatalans.cat