dijous, 21 de gener del 2010

Montmany

Nom del castell: Montmany
Data de construcció: segle X
Municipi: El Figaró
Comarca: Vallès Oriental
Altitud: 673 m
Coordenades: E 437732.91, N 4619329.56 (ED50 UTM 31N). Longitud: 02° 15' 01.0" Latitud: 41° 43' 17.3" (ETRS89 Geodèsiques)
Com arribar-hi: s’hi accedeix des del Figaró a través de la carretera asfaltada BV-1489 que duu a prop de Sant Pau de Montmany. Un quilòmetre abans d’arribar-hi cal pren un camí que vers el nord arriba al castell passant per les masies de cal Pèl-roig i la Casa Blanca.

També hem vist o sentit anomenar aquest castell amb els noms de: Castell dels MorosCastell del Prat i Castell de la Rovira.
Castell acarat al Sot del Bac i als cingles de Bertí . Hom opina que el nom de Montmany li ve de remolc, és a dir, que el Mont-many (=muntanya gran) seria el nom antic del Puiggraciós, nom antic que, pel tràmit parroquial -l’església aixecada a la vall, va afegir al nom del sant titular (sant Pau) el del mont on havia estat erigida -esdevindria qualificador d’aquest promontori.
Consta que en l’any 966 els marmessors del comte Mir assignaren a la seu barcelonina l’església de Sant  Esteve de la Garriga, amb les esglésies pròpies; una d’aqueixes esglesioles era, hom creu, la de Sant Pau de Montmany. El 1139, el prelat barceloní donà l’església de la Garriga, amb les esglésies sufragànies, al cenobi de Santa Maria de l’Estany; en l’escriptura de concessió apareix expressament anomenada l’església de Sant Pau de Montmany. Segons Maurí Serra, es tracta de la primera explícita referència al temple de Sant Pau de Montmany.
La primera notícia que coneixem del castell. Any 1357, 9 de maig: el rei Pere el Cerimoniós va vendre,  llavors, per lliure i franc alou, a Ramon de Centelles, els imperis mer i mixt i tota altra jurisdicció en els castells de Montmany i de Gallifa, de la vegueria del Vallès, i els respectius termes, pel preu de 7.000 sous barcelonesos, a carta de gràcia.
No havent fet ús de la carta de gràcia, la casa de Centelles, ja important, amplià els seus dominis per aquesta banda. Dels delmes i rèdits del castell de Montmany en benefici dels Centelles, n’hi ha força comprovants.
Documentalment, veiem actuar els síndics del terme del castell. En els fogatjaments del segle XIV, el «Castell de Muntmany» hi surt esmentat. El 1379, el rector de Sant Pau de Montmany tenia «un cert benefici» en «una capella anomenada en el castell de Montmany» i se li concedia que pogués servir ensems benefici i rectoria.
En l’any 1380, la jurisdicció de la Garriga fou venuda pel sobirà al seu conseller i majordom Eimeric de Centelles, malgrat promeses anteriorment fetes als vassalls. Sota aqueixa senyoria, hi estigueren fins a l’any1397. La propietat del castell de Montmany prosseguí en la família Centelles, i el 1472 — any de la conclusió de la guerra contra Joan II— la possessió requeia, per vincles familiars, en Pere Galceran de Cruïlles. Hi ha esment que l’any 1519 els Centelles eren senyors de Montmany, amb tota la jurisdicció civil i la criminal, i que el terme de Montmany era de la baronia de Centelles.
L' edifici es de planta quadrada i de recinte petit, que la vegetació silvestre va clivellant i malmeten amb l’ajuda del sol, de l’aigua i del vent.

Nota: la major part de l’escrit ha estat extret del Volum II de l’obra sobre els Castells Catalans publicada per l’editor Rafael Dalmau l’any 1969.
Jordi Gironès i Vilardebò / gener de 2010


+ fotografies: CastellsCatalans/Montmany