dijous, 18 de febrer del 2010

Sallent

Nom del castell: Sallent
Data de construcció: segle X
Municipi: Sallent
Comarca: Bages
Altitud: 357 m
Coordenades: E 408981.5, N 4630366 (ED50 UTM 31N). Longitud: 01° 54' 10.7" Latitud: 41° 49' 05.2" (ETRS89 Geodèsiques)
Com arribar-hi: accés per una pista sense asfaltar que surt des del fons del recinte de  l’empresa Iberpotash, situada al sud de Sallent.

La població i el terme reberen el nom del saltant o sallent del Llobregat que passava pel mig del poble. Les primeres notícies són del 955. El seu terme fou del s. XIII endavant una baronia de la mitra de Vic. El seu territori era dominat pel castell de Sallent. El municipi comprèn els nuclis de Sallent de Llobregat i Cabrianes, les caseries de Serra-sanç, Serraïma, Cornet, Sant Martí i Fucimanya i Cellers de la Serra, el llogarret de Sant Ponç i el barri de la Botjosa.

L’església de Sant Sebastià es troba dins el recinte del castell. La seva advocació inicial era la de Sant  Esteve, que passà a la de Sant Sebastià cap al s. XVI. Fou donada a la canònica de Santa Maria de l’Estany, com consta en l’acta de consagració del monestir. El 1260 passà al bisbat de Vic, juntament amb altres esglésies del terme, mitjançant una permuta amb la canònica. Al principi del s. XIX fou transformada i l’any 1936 va ser profanada i cremada. L’any 1985 s’hi dugueren a terme tasques de restauració i neteja, i una intervenció arqueològica d’urgència que posà al descobert una petita necròpolis altmedieval.

Del castell es conserven abundants ruïnes, d’època medieval indefinida, pertanyents a les muralles, a les torres de flanqueig i a diverses estances. En un dels fragments de les muralles es fa ben patent el camí de ronda que tenia la fortalesa. Les restes d’una construcció força gran, que hi havia al costat de l’església, són de factura moderna.

Nota: extret del volum El Bages de la Catalunya Romànica d’Editorial Pòrtic, gener de 2002
Jordi Gironès Vilardebò / febrer de 2010