dijous, 18 de febrer de 2010

Calders

Nom del castell: Calders
Data de construcció: segle X
Municipi: Calders
Comarca: Bages
Altitud: 472 m
Coordenades: E 416406.5, N 4626094 (ED50 UTM 31N) Longitud: 1° 59' 34.7" Latitud: 41° 46' 49.6" (ETRS89 Geodèsiques)
Com arribar-hi: se surt de Calders per la carretera B-124 en direcció a Monistrol de Calders, i entre els Km 37 i 36 cal prendre una pista que surt a la dreta vers l’oest. Travessa el torrent de les Fonts i una vegada sota el vessant nord del turó del castell cal prendre el corriol que s’enfila fins dalt.

La seva història va lligada a la del seu castell, que comprenia també el terme veí de Monistrol de Calders. Els Calders van tenir el domini del castell i el terme fins al 1336, quan va passar als Talamanca, i després, per aliança, als Planella. 
Els primers documents que esmenten aquest castell daten de l'any 956. El terme de defensa del castell de Calders comprenia els actuals municipis de Calders, Monistrol de Calders i la part dreta del marge del riu Calders, del municipi de Navarcles. 
De l’antic castell del s. XI que dominava la vall del riu Calders només ens queden les ruïnes. L’alçada dels murs que formaven el perímetre emmurallat és molt variable. El seu gruix varia entre 75 i 80 cm. Dos brancals de mur a l’interior tenen un gruix de 180 cm. Aquests murs es van fer aixecar amb blocs de pedra de mides irregulars, mal treballats i disposats sense cap mena d’ordre, amb l’excepció d’algunes filades de blocs inclinats. Aquests blocs de pedra s’uneixen amb un morter fet amb una barreja de calç i sorra. La torre mestra tenia forma cilíndrica. Només en resta un fragment de mur que forma una mitja circumferència. El gruix d’aquesta paret és de 155 cm, i s’enlaira fins als 7 m. L’aparell no és gaire més bo que l’utilitzat als murs exteriors del castell.

Nota: extret del volum El Bages de la Catalunya Romànica d’Editorial Pòrtic, gener de 2002
Jordi Gironès Vilardebò / febrer de 2010


fitxa de Calders en pdf


+ fotografies : CastellsCatalans/Calders