dijous, 18 de març del 2010

Mora

Nom del castell: Móra
Data de construcció: segle XII
Municipi: Móra
Comarca: Ribera d’Ebre
Altitud: 54 m
Coordenades: E 301978.75, N 4552074.5 (ED50 UTM 31N). Longitud: 00° 38' 27.8" Latitud: 41° 05' 38.3" (ETRS89 Geodèsiques)
Com arribar-hi: el castell està situat al mateix nucli urbà de Móra d’Ebre.

El primer esment documental d’aquest castell d’origen andalusí és del 1174, quan el rei Alfons I el donà en feu a Guillem de Castellvell i als seus successors juntament amb les fortaleses de Tivissa, Garcia i Marçà, reservant-se per a ell el domini eminent.
Al s. XV, el castell fou fortificat de bell nou a causa de la guerra civil contra Joan II, i més tard va patir les conseqüències de la guerra dels Segadors, la del Francès, la primera guerra Carlina i, finalment, la guerra civil de 1936-39.
Actualment, a causa de les nombroses reformes i modificacions practicades en època moderna, és molt difícil fer-se una idea exacta de com era aquest castell en època medieval.
Tanmateix, és possible que l’actual recinte coincideixi, amb més o menys exactitud, amb el primitiu castell d’origen andalusí. Les construccions que han pervingut, entre les quals destaquen dues torres i un recinte murat, es van bastir en època tardana. Només revela una possible datació més antiga, d’època romànica, el sector est del castell, on es veu un pany de mur fet de pedres disposades en filades.

Nota: extret del volum La Ribera d’Ebre de la Catalunya Romànica d’Editorial Pòrtic, juny de 2000
Jordi Gironès Vilardebò / març de 2010

veure document sencer Castell de Mòra

+ fotografies : CastellsCatalans/Mòra