dimarts, 10 de febrer de 2015

Oix

Nom del castell: Oix
Data de construcció: XV
Municipi: Montagut i Oix
Comarca: Garrotxa
Altitud: 305 m
Coordenades (Geogràfica - ETRS89): E 2.531726, i N 42.273523
Com arribar-hi: situat al costat mateix de la població d’Oix.
El castell d’Oix o casal del Barutell és un castell situat a la vora del nucli urbà d’Oix, va ser construït pels senyors de Bestracà en el segle XV per tal d’establir-hi la seva residència. Antigament havien residit al castell de Bestracà, que hi havia al cim que porta el mateix nom.
Es tracta d’una casa forta de planta rectangular i pati interior bastida amb carreus ben escairats amb diferents pisos d’espitlleres a les quatre façanes i una torre de l’homenatge de planta quadrada, construïda i restaurada per l’actual propietari (la torre no havia arribat als dies actuals i s’ignora si realment havia existit mai). Està situada a l’angle de tramuntana i llevant. 
La façana més remarcable està orientada a ponent, on hi ha la porta principal d’arc de mig punt feta amb senzilles dovelles i un matacà de nova construcció amb una creu grega on es poden llegir els noms del matrimoni propietari i la data de construcció. S’han obert nombroses finestres, algunes formades amb doble arc de mig punt, amb columna i capitell central, la major part de nova factura. Destaca el gran finestral gòtic trilobulat del mur sud. 
El castell fou aixecat al segle XV pels senyors de Bestracà, els quals anteriorment ocupaven el castell situat al cim de la muntanya del mateix nom, dintre el terme de Beget. El trasllat a aquesta nova residència es deu a què els Barutell, senyors de Bestracà, van patir l’assalt remença i la fortalesa fou saquejada i els senyors vexats pels pagesos revoltats. 
Al segle XVII, el marquès d’Almazan el volia enderrocar amb l’excusa que era un refugi de bandolers, però Catalunya protestà i féu derogar l’ordre. 
D’ençà que fou bastit, els Barutell l’adoptaren com a residència permanent fins que Bonaventura Puigbarutell-Bestrecà i d’Asper, en la segona meitat del segle XVIII es casà amb Teresa de Càncer, la qual amb anterioritat havia estat casada amb Ramon de Sants, senyor de la casa de Montrodon. A partir d’aquell moment, les propietats passaren a la família Sants.
Al començament del segle XIX consta com a senyor d’Oix, de Talaixà i de la casa de Montrodon, Bonaventura de Sants i Barutell, que el 1806 va contraure matrimoni amb Teresa de Gregorio, succeint-los llur fill Bonaventura de Sants i de Gregorio, que morí sense descendència. El títol de Bestracà anà a raure a mans dels Marquesos de Monistrol i als Escribà de Romaní, fins que es va perdre.
En l'actualitat es propietat de Joan Hortalà i Arau.

Extret del web: hhttps://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_d’Oix
Elena Fàbregas&Jordi Gironès / Febrer de 2015

+ fotografies: CastellsCatalans/Oix
+ informació en PDF: CastellsCatalans/Oix
tota la informació a: www.castellsCatalans.cat