Data de construcció: XI
Municipi: Canet de Mar
Comarca: Maresme
Altitud: 83 m
Coordenades: E2.577028 N41.600863 (Geogràfica - ETRS89)
Com arribar-hi: situat al nord de la població de Canet de Mar.
Edificat sobre la planta d’una antiga fortificació romana, des del segle XI apareix documentat com a Domus de Canet, amb els documents de 1024 on es registra el nom de Gaudamir de Canet, i de 1041 amb el nom de Gilabert de Canet, cavaller noble i majordom de Pere el Cerimoniós. Aquest darrer serà qui deixaria la més notòria traça arquitectònica de la Domus medieval: les torres del seu portal fortificat.
A la fi del segle XVI passa a ser propietat del llinatge dels Montaner, descendència que es manté com a propietària fins a l’actualitat. Va ser a la fi del segle XIX quan Ramon de Montaner i Vila, propietari de la Domus i important empresari editorial barceloní (l'edifici de l’Editorial Montaner i Simón, es avui seu de la Fundació Antoni Tàpies) qui encarregà al seu nebot, l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, la restauració de la Domus i la seva ampliació. El projecte final es defineix com una residència palau amb tocs medievalizants i romànics de castell.
La denominació de Castell Santa Florentina reuneix l’herència de la relíquia portada des de Roma per Ferrer de Canet com a present i protecció lliurada pel Papa Benet XII i el record de l’esposa de Ramon de Montaner, Florentina Malatto. El programa arquitectònic dels espais de nova planta el formen un bellíssim pati d’armes envoltat d’artístics elements com la galeria-claustre procedent de l’antic monestir del Priorat del Tallat, a la província de Tarragona; una monumental escala que des del pati ens condueix fins a la planta noble on es troba el gran saló i el menjador. Entre 1900 i 1910 l’arquitecte Domènech i Montaner va inscriure un ampli i estètic programa d’eclosió modernista: vidrieres, ceràmiques, ferro forjat, escultures que harmonitzen un equilibrat espai ple de color, llum, formes i volums. També va construir la cripta on va ser enterrada Florentina Malatto.
De les efemèrides viscudes al castell recordem la presència i estada del rei Alfonso XIII en 1908, qui va atorgar a Ramon de Montaner el títol de comte de la Vall de Canet; també la presència i amistat de Mossèn Cinto Verdaguer a través d’uns versos dedicats al castell i a l’esposa de Ramon Montaner.
El 1921 mor Ramon de Montaner i hereta el castell la seva filla Júlia, casada amb Ricardo de Capmany, pares del pintor Ramon de Capmany i de Montaner.
Actualment la part anomenada «casa nova», pertany a Maria Teresa de Capmany de Hartmann, mare del director del Festival. El castell està actualment habitat i és d’ús privat, i durant els mesos de juliol i agost alberga un Festival de Música Clàssica des del 1999.
Jordi Gironès Vilardebò / abril 2013
+ fotografies: CastellsCatalans/SantaFlorentina
+ informació en PDF: CastellsCatalans/SantaFlorentina
tota la informació a: www.castellsCatalans.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada